1 Şubat 2010 Pazartesi

Polonya Elçisi Geri Döndü..



Detaylarını öğrenebilirsem yazarım demiştim. Vakit buldum, bugün biraz araştırınca enteresan şeylerle karşılaştım..

Bu olay, geçen hafta bahsettiğim programda Avrupa'daki Türk İmajı konusunda geçmişti. Aslında bilinen, Avrupa'da çokça görülen Türk düşmanlığının tam tersi bir düşüncededir.

1700'lü yıllarda Lehistan, Rusya, Prusya, ve Avusturya arasında paylaşılır. Her ne kadar 2.Viyana kuşatmasının başarısız olmasının sebeplerinden biri Lehistan Kralı Jan Sobieski'nin başında bulunduğu ordunun Osmanlı'ya arkadan saldırması olsa da Osmanlı bu durumu kabullenemez. Çünkü Osmanlı ile Rusya arasındaki tampon bölge bu olayla ortadan kalkar. Ve bunu da günümüzde çokca gördüğümüz şekilde diplomatik bir dille ifade etmeye çalışır. Osmanlı padişahının her sene yabancı ülke diplomatları ve sefirlerle yaptığı toplantıda bu ritüel tekrarlanır. Her yıl padişah, ''Lehistan sefiri nerde kaldı der?'', karşılık olarak da ''Yoldadır'' cevabını alır. Tam 120 yıl boyunca bu durum devam eder. Ta ki bağımsız Polonya kuruluncaya kadar..

2.Dünya Savaşı yıllarında Çekoslavakya, Almanya tarafından ilhak edilir, sonrasında da Almanya'nın Türkiye büyükelçisi Von Papen, Çekoslavakya'nın Almanya toprağı olduğunu ileri sürerek Çekoslavakya büyükelçiliğinin bulunduğu binanın kendilerine verilmesini ister. Bu istek kabul edilir. Sonrasında yine Almanya bu kez Polonya'yı ilhak eder, Von Papen yine aynı istekte bulunur. Polonya elçiliğinin binasını ister. Bu defa direkt olarak İsmet İnönü tarafından cavabı verilir. '' Geçmişte, Polonya'nın taksimi zamanında, Türkiye Polonya Büyükelçisi'nin gelişi için 150 sene beklemiştir. Şimdi çok kısa bir müddet için Polonyalı dostlarımızı kıramam ve sizin bu talebinizi Türkiye katiyen yerine getirmez...''

Aradan uzun yıllar geçer. İstanbul Topkapı Sarayı'nda yapılan bir Avrupa Birliği üye ülkeler toplantısında kürsüye gelen Polonya Cumhurbaşkanı, konuşmasına ''Polonya Elçisi Geldi'' diyerek başlar..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder